Krymper viskose i vask?

Det korte svar er ja, viskose stof kan krympe, hvis det vaskes med for høje temperaturer.

Men det ville være en ret kort og kedelig artikel, hvis ikke der kom nogle flere informationer om viskose, hvor meget det krymper og måske også en historie om en situation, hvor en jakke i viskose krympede. 

 

Vi kan starte med, hvad viskose overhovedet er

Viskose er en type af det, man kalder rayon, og videre kan man nævne, at det er kategoriseret som et semisyntetisk stof. Dette er, fordi viskose er lavet af cellulose fra naturlige ting som plantefibre, bambus, søtang mm., men denne cellulose omdannes så til viskose via en række kemiske processer, der så gør stoffet semisyntetisk. Viskose blev populært i det 19. århundrede som en erstatning for silke, der grundet mangel på silkeorme blev et ekstremt dyrt stof. Viskose føles også lige så blødt som silke, og det har et lignende fald, hvis man f.eks. tager en viskose kjole eller jakke på. Ligesom silke, så har viskose også nogle ulemper som, at det falmer i sollys og ikke mindst, at det krymper i vask. Man kan læse mere om viskose inde på GreenTown, hvis man vil vide mere.

 

Hvordan skal man vaske tøj af viskose stof?

Ligesom det er tilfældet med silke, så skal man passe på, når man vasker sit tøj, når det er lavet af viskose. Det betyder, at man skal vaske det ved så lav en temperatur som muligt og aldrig højere end ved 40 grader, og det bør man nok også undgå. Ellers får man problemer. 

 

Dengang min viskose jakke var krympet

For et års tid siden, der skulle jeg til en vigtig jobsamtale et sted, der lød meget spændende og jeg var meget interesseret. Derfor havde jeg også taget en af mine fineste jakker i viskose med i tasken. Jeg havde ikke taget den på, fordi det var en varm dag, og jeg var nervøs, så jeg ville vente til sidste øjeblik med at tage den på, inden jeg trådte ind af døren. Det var bare sådan, at min bedre halvdel for nyligt havde vasket min viskose jakke, men havde indstille vaskemaskinen forkert. Det betød, at min jakke i det blødeste viskose var blevet vasket ved 60 grader. Derfor blev jeg overrasket, da jeg stod ude foran stedet, hvor jeg skulle til samtale og fik jakken på. Jeg fik den på, og jeg lignede en, der havde købt en jakke til et barn og som troede, at det var fint. Jeg kunne næsten ikke få den på, men det lykkedes, og det var desværre lige timet med, at personen jeg skulle til samtale hos trådte ud af døren og kaldte mig ind. Efter at have set mig småfniste han hele vejen hen til mødelokalet, hvor samtalen skulle foregå. Her måtte jeg så tage jakken af og forklare situationen. Viskose jakken viste sig at være en god icebreaker til sådan en jobsamtale.