Sådan ved du, om dit træ skal topkappes?

Mange danskere har et træ på deres grund, som ikke bare kan fældes uden nærmere planlægning. Men uden den fornødne viden og det rigtige værktøj kan det at fælde et træ være farligt for både mennesker samt dets omgivelser.

 

Derfor vælger flere og flere danskere at få professionel hjælp til netop træfældningen, og med god grund. Med professionel hjælp er du nemlig sikret, at alle de rigtige forholdsregler er taget, når træfældningen begynder.

 

Desuden er langt de fleste professionelle fagfolk, der beskæftiger sig med træfældning og topkapning, forsikret, så hvis uheldet er ude, så er du garanteret fuld erstatning. Dette alene er en rigtig god grund til at vælge en fagperson, der hjælper dig med at gøre det hårde arbejde. Svinger du motorsaven selv, og er uheldig at ramme huset eller bilen, så er det ikke nødvendigvis sikkert, at din forsikring dækker skaderne. Dette er uden tvivl værd at undersøge inden, at du begynder træfældningen.

 

Du ved, at dit træ skal topkappes, når det er placeret tæt på et hus eller andet, der kan få skader, hvis træet vælter over det. Særligt med store træer med mange grener er topkapningen den bedste løsning.

 

Hvad koster træfældning?

 

Træfældning og topkapning i Nordjylland, Sønderjylland og København har ikke nødvendigvis den samme pris, derfor er det også altid nødvendigt, at du tjekker op på, hvad prisen er for dit område, så du får det mest retvisende bud på, hvad det vil koste for dig at få fældet dit træ.

Foruden hvor i Danmark du bor, så afhænger prisen også ofte af flere faktorer i forbindelse med træet og selve fældningen. Har du et træ, der står helt op ad dit hus, og som er meget højt med mange store grene, så vil en topkapning være nødvendigt. Her vil en professionel fagmand enten bruge klatreudstyr eller lift for at sikre, at træfældningen foregår på den absolut mest kontrolleret måde. At få fældet et sådant træ vil derfor også altid være dyrere, end hvis dit træ har en moderat højde samt/eller kan falde i fuld længde.

 

Hvad er et risikotræ?

Et risikotræ er et træ, hvor der af en eller flere årsager er risiko for, at det kan være til fare for mennesker, der er i nærheden af træet. Et risikotræ kan eksempelvis være et træ, der har en løs gren, der hænger, så den kan udgøre en fare ved hård vind eller lignende stød. Det kan også været et træ, der er smittet med sygdom eller råd, så stammen ikke er stærk nok.

 

Uanset grunden til, at et træ kategoriseres som et risikotræ, så er det dit ansvar, at ingen kommer til skade, hvis træet står på din grund. Derfor skal et sådant træ besigtiges af en fagmand, der kan bedømme træets tilstand. Hvor efter det skal tilses kommer an på træets tilstand. Er der stor risiko for, at træet vælter eller smide grene, så skal det besigtiges oftere end ellers.

 

Er du i tvivl om, hvorvidt du har et risikotræ på din grund, så er du selv forpligtiget til at få det undersøgt eller få træet fældet.