Sådan beskytter du dine facader mod graffiti

Staten bruger millioner om året på graffitirens. Det er altså et større problem i Danmark at offentlige, såvel som private, bliver udsat for hærværk igennem graffiti. For at få det renset kræver det også lidt kendskab til arbejdsopgaven for at kunne udføre det godt nok til at få et godt resultat. Når det kommer til graffitirens, så kan man altid betale sig fra det, men der er nogle tiltag som du kan gøre for at beskytte dig selv mod rensningen eller muligheder for at fjerne det selv.

 

Tænk på farven

Farven på facaden har en årsag til at man bliver valgt som offer fremfor naboen. Har du en lysere facade, ofte hvid, så står det mere som en åben invitation til graffitimaleren. Det skyldes at den graffiti som bliver påført, står godt i kontrasten af det ellers hvide lærred. Så hvis du ønsker at gøre det træls for graffitimaleren at bruge jeres facade som lærred, så er det to gode muligheder. Første mulighed er at få en facade i mørke farver. Anden mulighed er at få murstensbyggeri. Den sidste mulighed er ikke så meget en løsning på problemet, men hvis du står og overvejer en nybygget facade, så er murstensbyggeri langt svære at male graffiti på. Det skyldes at der er forskellige niveauer og mellemrum mellem murstene.

 

Gode husråd

Der findes gamle husråd, som kan hjælpe dig med at forsøge at fjerne graffiti fra din facade. Et kendt trick er at bruge Acetone. Acetone er kendt som neglelakfjerner, er effektivt på træværk, som er blevet udsat for graffiti. Acetone er et kraftigt kemikalie, så altid anvend handsker og bær eventuelt et værn over mund og næse, da det kan være hårdt mod lunger og hud.

 

Brun sæbe er en anden måde man kan slippe af med graffiti på. Hvis man smører brun sæbe, uopløst, på facaden og pakker den ind i husholdningsfilm, så kan sæben arbejde på at få fjernet graffitien. Pas dog på, da brun sæbe er alkalisk – høj pH værdi – mange overflader kan ikke tåle længe kontakt med alkaliske produkter.

 

Køb dig fra det

Der kan være mange gode råd til hvordan man fjerner graffiti, men man skal være opmærksom på en masse ting og virkelig vide hvad du laver for at undgå at du ikke forvolder yderligere skade på overfladen. Der findes man serviceleverandører, som tilbyder effektiv og professionel graffitirens. Det kan dog være svært at finde ud at præcis den udbyder man ønsker. Derfor kan det være en fordel at kigge efter to ting.

 

Start med at kig efter anmeldelser. Det er nemlig et rigtig godt signal for om virksomheden kan finde ud af sit arbejde og du ender med at være tilfreds. Derefter tag et kig på lokalområdet. Hvis du kan finde en udbyder i dit område, så kan du skabe et forhold og få en aftale på plads, skulle graffitien komme igen.