Hvad er forskellen på antik, retro og vintage?

Retro

Ifølge wikipedia.dk så har termen retro været anvendt siden 1960’erne til at beskrive særlige genstande som følger en bestemt mode, motiver, teknikker eller materialer fra fortiden. Mange bruger begrebet til at beskrive bestemte typer af stile som blev skabt i fortiden. Retro genstande kan derfor sagtens være ny producererede genstande, men som følger en særlig stilart eller andet fra fortiden. Man bruger dog også ordet retro i flæng omkring ældre genstande fra 1940’erne og op til 1990’erne. Retro bliver anvendt omkring møbler, smykker, tøj og meget andet.

Ordet nedstammer af det lantiske præfiks ”retro” som betyder i fortiden eller baglæns.

Vintage

Vintage er en proces i vinfremstilling som handler om at plukke druerne og skabe vinen. En vintage refererer her til, at vinen blev dyrket og høstet et bestemt år – her er altså tale om årgange. Det er nu ikke ligefrem vin, som vi forbinder med en vintagebutik eller vintagetøj.

Vintage i forhold til butikker eller tøj er en term som ganske vist er lånt fra vinfremstilling – men betyder noget helt andet. Begge termer, har dog noget at gøre med årgange. I forhold til vintagetøj, så betegner man i dag vintagetøj fra årgangen 1920’erne og frem til 1970’erne. Vintage tøj er blevet utrolig populært de senere år, hvor genbrugstanken er i fremgang. Prisen har også fulgt med og derfor kan din mors eller mormors gamle kjoler være ganske værdifulde i dag.

Termen retro og vintage lapper utroligt meget over hinanden og de bruges da også i flæng om det samme. Så forvirringen her, kan sagtens være total. Det er dog værd at hæfte sig ved, at når man taler om vintage, så er det for det meste gamle genstande der er tale om – og ikke ny produceret genstande som ligner gammelt.

Antik

Antik beskriver en genstand som er værdifuld på grund af dens æstetiske udseende eller historiske betydning. Termen antik bliver ofte påsat genstande som har mere end 100 år på bagen – men termen bliver også ofte brugt af antik butikker, på genstande som måske nærmere ville passe ind i en retro eller vintage definition. Der findes meget få antik butikker som udelukkende handler genstande som der er mere end 100 år gamle. Man anvender også antik begrebet på biler, som er over 25 år gamle. Dette gør man fordi, at en bil hurtigt bliver udtjent og har en forholdsvis kort levetid.

Georg Jensen som blev etableret i 1904 og er et verdenskendt mærke. De har ophav til en stor del antikke genstande. her kan nævnes Georg Jensen sølvbestikket Dronning som blev tegnet i 1917 og på grund af sit æstetiske udseende og alder derfor må betragtes som værende antikt.

Hvor retro og vintage er forholdsvis nye termer, så dækker antik termen genstande tilbage til de tidligste tider, hvor mennesket var på jorden. Det kan således også beskrive pottefund eller andre genstande fra Romerriget eller en figur fra Mesopotamien.