En flagstang bør ikke være tom

Der findes en masse traditioner omkring flagstange og Dannebrog i Danmark. Hvis du ikke kender til de forskellige regler og traditioner, kan du faktisk ende med at støde mange, som ser din flagstang. Her kan du læse mere om, hvornår du skal bruge vimpler og standere.

Hvorfor bruge en vimpel eller stander?

Det er på bestemte tidspunkter ikke passende at flage med Dannebrog. Det skal dog ikke betyde, at du ikke kan have noget hængende på din flagstang. Du kan bruge en vimpel eller stander i stedet for det traditionelle Dannebrog. Vimpel og stander er ikke bundet af de samme traditioner eller overtro, som Dannebrog. Det betyder, at du altid kan have din vimpel eller stander fremme. Det er blandt andet godt til dig, som gerne vil have noget på din flagstang hele tiden, eller ikke har tid til at hejse og sænke Dannebrog. Fordi du investerer i en stander eller vimpel, betyder det ikke, at du ikke skal have et Dannebrosflag. Din vimpel eller stander er god at have i hverdagen, hvor du måske ikke har tid eller overskud til det ekstra arbejde ved et Dannebrogsflag, men når der sker noget specielt, er Dannebrogsflaget det bedste valg.

Hvad er en stander og vimpel?

Som nævnt før, kan du se en stander eller vimpel som et passende alternativ til Dannebrogsflaget, når du ikke har så meget tid eller overskud til de mange traditioner og regler. Både en vimpel og stander har de røde-hvide farver, samt det samme motiv som Dannebrog i form af korset. Dog har de ikke samme form, hvilket giver dem andre regler end Dannebrog. De er begge aflange trekanter, og altså ikke rektangel som Dannebrog. Du kan bruge både en stander eller vimpel hele døgnet, og de forventes i brug på dage, hvor der ikke flages med Dannebrog.

Vimpel

En vimpel er det ældste alternativ til Dannebrogsflaget, og har derfor været det alternativ, som vi har brugt længst. En vimpel er typisk mellem 20 og 25 cm i højden, men det kan variere, så vimplen passer til din flagstang. Længden på vimplen skal være omkring halvdelen af flagstangens højde. Det betyder, at din vimpel skal være 5 meter lang, hvis din flagstang er 10 meter.

Stander

En stander er det nyere alternativ til vimplen. Selvom den ikke er blevet anvendt så længde som vimplen, så stiger den i popularitet. Om du skal have en vimpel eller stander afhænger af, hvad du synes er flottest. Standeren er omkring 50 cm i højden, hvilket er omkring dobbelt så bred som en vimpel. Dog er den kun 1/3 del af flagstangens højde. Det vil altså være en bredere trekant i forhold til vimplen, som er meget aflang.