Overvintring af dit Citrontræ

Citrontræer er de mest hårdføre af alle citrustræer. Alligevel er de ikke vilde med koldt vejr. Nogle sorter er hårdfør ned til -6 grader C, men selv træer plantet udendørs fortjener lidt kærlig pleje, når vejret bliver koldt.

Det første skridt er at du har valgt et citrontræ, der passer til din vækstzone. Det næste trin er at hjælpe dit træ med at blive klar til vinteren – hvis du er i et område, hvor temperaturen kan falde til under frysepunktet.

Sådan gør du dine udendørs plantede citrontræer klar til frost.

Afsluttende høst af citrusfrugt

Pluk eventuelle modne citroner, der stadig er på træet før den første frost. Hver gang temperaturen falder til under -1 grad C, vil eventuelle citroner, der er tilbage på træet, sandsynligvis blive ødelagte – medmindre du dyrker Eureka- eller Lissabon-citroner. De har tykkere skal, og frugten kan tåle at temperaturen fald til under -2 grader C.

Ryd op i eventuelt bladaffald omkring træet og fjern dødt træ. Beskær ikke – gem det til foråret, efter den sidste frost er væk.

Vand

Giv dine træer regelmæssig vanding. Det er nemmere for dem at håndtere frostgrader, hvis de allerede har fugtig jord; fugtig jord fryser, men det skader ikke rødderne. Hvis der ikke er regn, giv unge træer omkring 2 cm vand om ugen; ældre træer bør få 2-5 cm. vand om ugen.

Gødning

Citrontræer under 2 år bør ikke få plantegødning hen over vinteren. Gød kun ældre træer, hvis deres løv begynder at blive lysere, brug en gødning, der er specielt formuleret til citrustræer.

Indpakning/overdækning

Indpak dit træs stamme med flere lag pap for at give en isolerende barriere mod frost. Pak stammen fra lige under træets trækrone og helt ned til jorden. Fastgør omslaget med gaffatape. Du kan også pakke stammen ind med jute eller tæpper, men sørg for at tjekke indpakningen regelmæssigt for insektangreb. Hold denne “trøje” på dit træs stamme, indtil den sidste frost er passeret.

Hvis du er i et område, der er udsat for kulde, kan du bygge en ramme rundt om træet, som du kan dække med en presenning eller plastik. Nogle havecentre har også frosttæpper, som du kan drapere over dit træ uden at skade træet. Uanset hvordan du dækker dit træ, så sørg for at dækket når helt til jorden, så du holder så meget varme fra jorden som muligt og holder den kolde luft ude.

Hvis du bor i et område, hvor temperaturen falder under frysepunktet i længere tid, kan du overveje at dyrke dit citrontræ i en beholder, så du kan bringe det indendørs, når vejret bliver koldt.

Citrustræer i krukker

Hvis dine citrontræer vokser i krukker eller beholdere, kan du vænne dem til at være helt indendørs i løbet af en måned før den første forventede frost.

I to uger skal du lade dit træ stå i fuldt sollys om morgenen og flytte det ind i skyggen om eftermiddagen. Lad den stå i skyggen hele dagen i de næste to uger.

Før du bringer dit citrustræ ind i huset for vinteren, bør du undersøge og behandle det for skadelige insekter. Tag haveslangen ud om morgenen og giv dit træ en oversprøjtning af vand fra toppen til bunden af ​​træet. Lad det tørre naturligt, og sprøjt derefter træet med insektsæbe eller lig. for at fjerne eventuelle insekter, der kan have undgået vandet. Du ønsker ikke at bringe bladlus, skjoldlus eller spindemider ind i huset, hvis du kan undgå det. For at forhindre skadedyrsangreb bør du vaske dit træs blade hver uge. Brug en blød, fugtig klud til at fjerne støv og eventuelle skadedyr, der sniger sig ind. Påfør evt. insekticid sæbe hvis der ses et begyndende angreb.

Lys til dit træ

Stil dit træ i et lyst, solrigt, trækfrit område i dit hjem. Dit træ vil være lykkeligst med mindst otte timers skarpt sollys om dagen og en temperatur mellem 12 og 20 grader C. En delvist opvarmet udestue eller et lyst sydvendt vindue ville være ideelt i et køligt rum.

Hvis du ikke har en udestue eller et lys rum, kan det stærk anbefales at du anskaffer din noget fuldspektret LED Grolys som kan give dit træ energi til at klare sig gennem vinteren uden at tabe alle bladene. Fordelen ved hvidt Grolys er at man kan se hvordan træet har det og om der er ved at kommen skadedyr i det. Det kan man ikke med pink plantelys.