Mange danskere går meget op i økologi, når det kommer til mad. Eller at dyrevelfærden er i top og dyrene får ordentlige vilkår og betingelser. Eller at man køber frilandsæg fremfor buræg. Eller at vi inden 2050 har alle vores mejerier CO2-neutrale. Eller at vi stopper med at spise køb og begynder at spise meget mere grønt. Ja, der er mange eksempler på gode forslag, der både styrker vores sundhed, vores klima og vores dyrevelfærd.
Men hvad vi ikke så ofte pointerer og eller gør er, at vi dyrker vores egne råvarer i vores egen have, i en køkkenhave eller i vores lille lejlighed. Og det kan da også være rigtig hyggeligt, samtidig et sundere valg. Men der er nok nogle læsere, der sidder og tænker så: ”Jamen, jeg har da dyrket min helt egen karse i vindueskarmen før” – det er også en mega skøn ide og en rigtig god start. Men hvad nu hvis man kunne lave meget mere i sin helt egen køkkenhave eller lejlighed.
Fra køkkenhave til tallerken
Hvis du går med konceptet om at anskaffe dig din helt egen køkkenhave og synes, det lyder interessant og lækkert med sine egne råvarer. Men at rive sine radisser eller andre grøntsager op fra sin lille køkkenhave, kan lyde lidt kedeligt. Derfor kan man jo også gøre mere ud af sin madlavning fra sin køkkenhave ved at bikse noget lækkert sammen i en gryde. Så kan man da trods alt også blande det med noget andet kød eller lignende. Eller man kan også blot vaske sine grøntsager og dermed lægge dem på en rugbrød. Der er mange sunde muligheder.
Det kunne også være, du ligger imellem begge dele. Du orker ikke lige at lave en stor gryderet til hele familien, men en rugbrødsmad lyder altså også lidt kedelig. Så kunne du jo peppe det lidt mere op med at riste noget brød på brødristeren og stege nogle af grøntsagerne på en stegepande – og så kan man da lave en lidt mere interessant frokost.
ØKO-freak
Nogle sidder nok derude og er ikke så stor fan af idéen med en køkkenhave eller synes det lyder mærkeligt. Og det er jo også helt i orden. Måske er du blot bare mere til at gå ned at handle ind og købe de varer, du kan få nede hos din lokale købmand.
Men for dem, der godt kan lide at dyrke deres egne råvarer, kan det være en rigtig god mulighed at gøre. Det kan nemlig være en lille hobby, projekt eller blot noget hyggeligt at beskæftiget sig med i ny og næ til madlavningen – og så skader det jo heller ikke at prøve noget nyt. Og det kræver heller ikke den store videnskab eller investering, hvis man gerne vil have en køkkenhave. Hvis ma blot vil have en lille køkkenhave, kan disse jo fås til en god pris, men hvis man vil have en køkkenhave på flere kvadratmeter, kan det jo blive en dyrere beskæftigelse. Men alt i alt, tager ingen skade af gode råvarer og en lille køkkenhave.